Jídla, piva ráj

Do dvora doklusal Pony-Pejl

V PET a KEG je možné si koupit na rampě Koníčkova dvora jedno z nejoblíbenějších piv Pivovaru Koníček. Jde o "svrchňák" Pony–Pejl (13 %, alk. 5,4 %). Aromatický speciál typu Pale Ale je svrchně kvašené pivo, které voní po sladu, citrusu a dalších tropických ovocích. Mok má zlatou barvu, hořkost je střední až vyšší. Termín ALE pochází z angličtiny a původně označoval pivo vyráběné bez použití chmele (v protikladu k chmelenému pivu označovanému jako beer). Později se význam slova posunul a dnes označuje v užším slova smyslu skupinu tradičních anglických, amerických a belgických piv, v širším smyslu se pak někdy používá pro označení všech svrchně kvašených piv (v protikladu k termínu ležák označujícímu piva kvašená spodně). Podle této širší definice by tedy termín "ale" zahrnoval i další tradiční pivní styly, jako je např. porter, stout nebo německá pšeničná piva. Piva typu ale se vyrábějí s použitím kvasinek svrchního kvašení, které na rozdíl od kvasinek spodního kvašení fermentují pivo při vyšších teplotách, rychleji a produkují významnější množství vedlejších kvasných produktů, jako jsou estery či fenoly. Ty pak dávají pivu typický ovocný či kořenný nádech.

Některá piva typu ale (zejména americká a část anglických) jsou velmi silně chmelená, a to často s důrazem nejen na hořkost, ale i na výrazné aroma některých odrůd chmele, především původem z USA, Anglie, Austrálie a Nového Zélandu. Toho je dosaženo přidáním velkých dávek chmele v pozdějších fázích výroby piva, kdy se do roztoku uvolní menší množství chmelových hořkých kyselin (které potřebují delší var, aby se staly rozpustnými ve vodě) a zůstane zachováno vyšší množství aromatických látek (které jsou těkavé a naopak delším varem vyprchávají). Tyto postupy mohou zahrnovat přidání chmele na konci chmelovaru (angl. late addition) i po jeho skončení (flame out), při chlazení (hop stand) a čiření piva (whirlpool hopping), při jeho stáčení do fermentační nádoby (v zařízení zvaném hopback) a v průběhu fermentace a zrání piva (dry hopping, česky studené chmelení). Silné chmelení s důrazem na chmelové aroma je typické zejména pro americkou variantu stylu India Pale Ale (IPA). Piva tohoto typu pak mají silné aroma, které podle použitých chmelových odrůd nejčastěji zahrnuje tóny citrusů, tropického ovoce, borového jehličí či koření.

RYZÁK (11 %) - filtr. světlý ležák

Klusáček (13 %) - vídeňský speciál

Valach - týn (14 %) - růžový speciál

V PET nebo lahve 0,75 - Ryzák, Grošák, Kobyla, Valach-týn

Zimní-jarní Pivní menu [pdficon]

 

Otevírací doba

Koňotéka

Pivnice a cukrárna

Potraviny a řeznictví

Vojkovice 49, 739 51

Koníčkův dvůr s.r.o.

IČO: 05477310

Kde nás najdete?

Zobrazit Koníčkův dvůr na mapě
Panel

Právě na čepu

RYZÁK (11 %) - filtr. světlý ležák

Klusáček (13 %) - vídeňský speciál

Valach - týn (14 %) - růžový speciál

V PET nebo lahve 0,75 - Ryzák, Grošák, Kobyla, Valach-týn

Zimní-jarní Pivní menu [pdficon]