Jídla, piva ráj

Koňoinfo ze dvora

Nenašli jste co jste hledali? Zkuste Archiv.

Deset lahváčů 0,5 l si můžete odnést v kartónové krabici. Uvnitř najdete 2 x Ryzák, 1 x Vraník, 2 x Grošák, 2 x Hatatitla, 2 x Vánoční Hucul a 1 x Štědrok. Přejeme vyřehtané Vánoce.

Stylová odnoska na tři skleněné lahve 0,75 l se může stát vhodným dárkem pro vaše známé, kteří holdují kvalitnímu pivu. Uvnitř najdete Ryzák 11 %, Vánoční Hucul 13 % a Štědrok 24 %). K dispozici v prodejně Koňotéka, v potravinách a pivnici Ve dvoře.

Na konec roku jsme si pro vás připravili opravdové pivní dárky a speciály všech speciálů. Čas Vánoční si tak můžete vylepšit například VÁNOČNÍM HUCULEM – světlý speciál, 13 %. Jde o pivo typu single hop, čili chmelené natřikrát jedním druhem chmele (Kazbek). Dvakrát se chmel přidává ve varně, jednou ve spilce – za studena. Unikátnost tohoto piva je i ve způsobu výroby. Pivo se rmutuje natřikrát, což mu dodává unikátní chuť. To nejlepší nakonec, říká se… Platí to i u nás v pivovaru. Vyznavači extra silných piv si mohou pochutnat na jednom z nejsilnějších piv na Moravě – pivu ŠTĚDROK. Jde o polotmavý speciál 24 %, který můžeme zařadit mezi pivní styl tzv. „DoppelBock. K dispozici jsou jak v KEG, tak PET (1,5 l či 1l) a skle 0,75 a 0,5 l.

Naše Koníčkova medovina je ryze přírodním nápojem. Vyrábí se přímo v areálu Koníčkova dvora kvasnou cestou, bez tzv. „dolihování“. Alkohol vzniká přeměnou – kvašením medového cukru (fruktózy). Takto vyráběný likér spadá do kategorie medového vína, kdy obsah alkoholu je do 15 %. Bude se vyrábět ve dvou podobách – jednak půjde o Medovinu přírodní, druhou verzí pak bude Medovina chmelová (dochucená chmelem, tzv. macerovaná). Doba kvašení představuje minimálně jeden rok, což z nápoje dělá opravdu výjimečný nápoj. Prozradíme, že část medoviny archivujeme a budeme ji nabízet až po 5 letech. Tato medovina se pak bude nabízet s přívlastkem Královská. Medovina je k dispozici v lahvi 0,5 l a tzv. plaskačce – 0,2 l. Koupit si ji můžete v Koníčkově dvoře, na rampě, v potravinách a samozřejmě v pivnici Ve dvoře. Rozvážet jej budeme spolu s pivem do našich hospod a restaurací v rámci pravidelných závozů. Podávat se může za studena, jako likér nebo jako horký nápoj, takže se vám nabízí alternativa k tradičnímu svařáku.

V PET a KEG je možné si koupit na rampě Koníčkova dvora jedno z nejoblíbenějších piv Pivovaru Koníček. Jde o "svrchňák" Pony–Pejl (13 %, alk. 5,4 %). Aromatický speciál typu Pale Ale je svrchně kvašené pivo, které voní po sladu, citrusu a dalších tropických ovocích. Mok má zlatou barvu, hořkost je střední až vyšší. Termín ALE pochází z angličtiny a původně označoval pivo vyráběné bez použití chmele (v protikladu k chmelenému pivu označovanému jako beer). Později se význam slova posunul a dnes označuje v užším slova smyslu skupinu tradičních anglických, amerických a belgických piv, v širším smyslu se pak někdy používá pro označení všech svrchně kvašených piv (v protikladu k termínu ležák označujícímu piva kvašená spodně). Podle této širší definice by tedy termín "ale" zahrnoval i další tradiční pivní styly, jako je např. porter, stout nebo německá pšeničná piva. Piva typu ale se vyrábějí s použitím kvasinek svrchního kvašení, které na rozdíl od kvasinek spodního kvašení fermentují pivo při vyšších teplotách, rychleji a produkují významnější množství vedlejších kvasných produktů, jako jsou estery či fenoly. Ty pak dávají pivu typický ovocný či kořenný nádech.

Některá piva typu ale (zejména americká a část anglických) jsou velmi silně chmelená, a to často s důrazem nejen na hořkost, ale i na výrazné aroma některých odrůd chmele, především původem z USA, Anglie, Austrálie a Nového Zélandu. Toho je dosaženo přidáním velkých dávek chmele v pozdějších fázích výroby piva, kdy se do roztoku uvolní menší množství chmelových hořkých kyselin (které potřebují delší var, aby se staly rozpustnými ve vodě) a zůstane zachováno vyšší množství aromatických látek (které jsou těkavé a naopak delším varem vyprchávají). Tyto postupy mohou zahrnovat přidání chmele na konci chmelovaru (angl. late addition) i po jeho skončení (flame out), při chlazení (hop stand) a čiření piva (whirlpool hopping), při jeho stáčení do fermentační nádoby (v zařízení zvaném hopback) a v průběhu fermentace a zrání piva (dry hopping, česky studené chmelení). Silné chmelení s důrazem na chmelové aroma je typické zejména pro americkou variantu stylu India Pale Ale (IPA). Piva tohoto typu pak mají silné aroma, které podle použitých chmelových odrůd nejčastěji zahrnuje tóny citrusů, tropického ovoce, borového jehličí či koření.

Čtvrtek 14. prosince 2018

Polévka:
Kozí brada

Hlavní jídlo: 
Vepřové na kmínu, vařený brambor

Týdenní polední menu [pdficon]

RYZÁK (11 %) - filtr. světlý ležák

KLUSÁČEK (13 %) - polotmavý speciál

Pony-Pejl (13 %) - světlý styl Pale ALE

V PET nebo lahve 0,75 - Ryzák, Grošák, Vraník, speciál Sametová, Koňovárek, Hatatitla (IPA), Hektor, Štědrok, Pony-Pejl (ALE)

Zimní-jarní Pivní menu [pdficon]

 

Otevírací doba

Koňotéka

Pivnice a cukrárna

Potraviny a řeznictví

Vojkovice 49, 739 51

Koníčkův dvůr s.r.o.

IČO: 05477310

Kde nás najdete?

Zobrazit Koníčkův dvůr na mapě
Panel

Denní nabídka

Čtvrtek 14. prosince 2018

Polévka:
Kozí brada

Hlavní jídlo: 
Vepřové na kmínu, vařený brambor

Týdenní polední menu [pdficon]

Panel

Právě na čepu

RYZÁK (11 %) - filtr. světlý ležák

KLUSÁČEK (13 %) - polotmavý speciál

Pony-Pejl (13 %) - světlý styl Pale ALE

V PET nebo lahve 0,75 - Ryzák, Grošák, Vraník, speciál Sametová, Koňovárek, Hatatitla (IPA), Hektor, Štědrok, Pony-Pejl (ALE)

Zimní-jarní Pivní menu [pdficon]