Archiv

V potravinách a řeznictví Koníčkova dvora je možné si objednat i výrobu unikátní "květinového pugetu". Pro jednu z prvních takových květin si přišel Vojkovičan Kamil Stříž (na snímku). Z netradičního daru měl pak radost Vratislav Kavka, který slavil své významné životní jubileum. Výhodou masové květiny (doplněné sýry a zeleninou) je to, že ji nemusíte zalévat vodou, krásně voní a dá se jíst, protože maso je vyrobeno z opravdového masa. Více informací najdete na www.konickuv-dvur.cz (část Potraviny).

Prodejna potravin v Koníčkově dvoře bude nabízet množství tradičních i netradičních produktů. Věříme, že milovníky kvalitního vína zcela jistě zaujme víno z Vinařství Koníček u Znojma. Vinařství Antonína Koníčka se nachází v obci Popice u Znojma. Hrozny pro vína Koníček pocházejí z vinic, kde je uplatňován citlivý přístup k ekologii. „Při vlastní výrobě respektujeme přirozené biodynamické procesy, přičemž charakter vína je zvýrazněn vysokou vyzrálostí suroviny,“ říká Antonín Koníček. Vína zrají v dubových a akátových sudech, v prostorách 200 let starého historického sklepa.

Proslulé, ale hlavně výborné a zdravé. To je Nošovické zelí, které bude do Koníčkova dvora dodávat Zemědělské družstvo vlastníků Nošovice. Balení bude půlkilové. Podle Zdeňka Školy, předsedy představenstva družstva, je jejich zelí ve srovnání s jiným kyselejší, pikantnější a ostřejší chutí, což je dáno jednak půdou, jednak použitým syrovým zelím a aplikací více kmínu a hořčičného semene při výrobě. Zelenina má nižší pH, mírně vyšší obsah kyseliny octové a mléčné a vyšší obsah soli. Zelí bylo v roce 2016 pěstováno na 32 hektarech (dříve to bývalo i na 45 hektarech). Od roku 2006 je Nošovické kysané zelí zapsáno do rejstříku chráněných označení původu. To znamená, že je přesně dána receptura a vyjmenované katastry, na kterých se může pěstovat. Zelí (ať už hlávkové nebo kysané) je zejména v zimních měsících levným a dostupným zdrojem vitamínu C, E, řady vitamínů skupiny B a dále obsahuje minerální prvky jako sodík, vápník, draslík, hořčík, měď, železo a některé další. Jednou z hlavních složek s příznivými účinky na lidské zdraví je kyselina mléčná. Při kvašení zelí se tvoří tzv. izotiokyanáty, tedy látky, které mají silné protirakovinné účinky. Nošovické zemědělské družstvo bude do Koníčkova dvora dodávat i místně pěstované brambory v balení 10 a 25 kg.